NASA, Alaska’da gece gökyüzünde gerçekleştireceği roket fırlatmalarıyla Kuzey Işıkları’nın benzersiz hareketlerini inceleyerek daha derinlemesine anlamaya çalışmaktadır.
Auroralar, Güneş’ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşan doğa olaylarıdır. Ancak, auroraların farklı şekillerde hareket etmesinin nedenleri hala tam olarak anlaşılamamıştır.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Fairbanks’teki Poker Flat Araştırma Üssü’nden yürütülen iki özel görevle bu gizemi çözmeyi hedeflemektedir.
İlk Görev: GIRAFF
Ground Imaging to Rocket Investigation of Auroral Fast Features (GIRAFF) adı verilen bu görev, hızlı yanıp sönme ve titreşen auroraları inceleyecektir. Roketler, Güneş’ten gelen elektronların Dünya’nın manyetosferindeki elektronlarla çarpışmalarını ölçen özel enstrümanlarla donatılacaktır.
İkinci Görev: BASS
Black and Diffuse Aurora Science Surveyor (BASS) olarak adlandırılan ikinci görev, auroralardaki karanlık bölgelerin oluşumunu araştıracaktır. Bu görevde de benzer şekilde donatılmış roketler kullanılacaktır.
Fırlatma tarihleri, Alaska’daki rüzgar koşullarına bağlı olarak belirlenecektir. Her iki ekip de auroraları, fırlatma sahasındaki ve Venetie, Alaska’daki yer tabanlı kameralarla takip edecektir.
Bu araştırmalar sayesinde auroraların dinamikleri daha iyi anlaşılacak ve bu büyüleyici doğa olayının ardındaki fiziksel süreçler aydınlatılacaktır.
Siz de auroralar hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
0 Yorum