Gençlerin özgürlük heyecanıyla dolup taştığı 18 yaş, aynı zamanda ehliyet alma serüveninin başlangıç noktasıdır. Motorun veya otomobilin kontrolünü ele almak için sürücü kurslarına adım atan binlerce genç, ehliyet alma sürecinin kıvrak virajlarında yol alırken bir yandan da heyecan dolu anlar yaşar.
Ehliyet Alma Süreci Ne Kadar Sürer?
Motor veya araç kullanmak isteyen her bireyin, belirli bir prosedürü takip ederek sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir. Ehliyet alma süreci genel hatlarıyla benzer adımlardan oluşsa da süreç, bireyin öznel durumuna göre değişiklik gösterebilir. Peki, ehliyet almak kaç ay sürer? İşte detaylar…
Ehliyet Alma Şartları
Ehliyet almak isteyenlerin öncelikle bilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Ehliyet almak için uygun yaşlar şu şekildedir:
- M, A1 ve B1 sınıfı: 16 yaş
- A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18 yaş
- A sınıfı ehliyetler: 20 yaş
- C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
- D ve DE sınıfı: 24 yaş
Ayrıca, belirli deneyim şartları da bulunmaktadır. Örneğin:
- A sınıfı ehliyet alacak 24 yaş altındaki sürücülerin en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir.
- C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet için en az 2 yıl süreyle B sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.
- BE sınıfı ehliyet almak için ise B sınıfı sürücü belgesi gerekmektedir.
Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler
İlk kez ehliyet alacak bireylerin hazırlaması gereken belgeler arasında kimlik kartı, sürücü kursundan alınan sertifika, öğrenim belgesi, sürücü sağlık raporu, kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğini gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge bulunmaktadır.
Ehliyet Alma Süreci
Ehliyet alma süreci genellikle 1 ila 3 ay arasında tamamlanmaktadır. Milli eğitime bağlı sürücü kurslarına başvurulduktan sonra yaklaşık 15 gün içinde teorik dersler başlar. Ardından sınav yapılır ve sınavdan başarılı olunması durumunda uygulamalı direksiyon dersi için tarih belirlenir. Direksiyon eğitimlerinin ardından sınav tarihi belirlenir ve başarılı olunması halinde ehliyet almaya hak kazanılır. Tüm sürecin aksamadan ilerlemesi durumunda ehliyet almak 45 gün gibi kısa bir sürede de mümkün olabilmektedir.
Yani, ehliyet alma serüveni başladığında heyecan dolu bir yolculuk başlamış olur. Süreci keyifle tamamlayan sürücüler, bir sonraki adımları için hazır hale gelirler. Sizce ehliyet alma süreci hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
0 Yorum