Bitmiş piller yeniden hayata dönüyor! İşte formülü

Bitmiş pil doldurma teknolojisi ile önemli bir sorun ortadan kalkıyor. Buna göre bitmiş lityum iyon piller enjeksiyon ile dolacak.

Bitmiş piller yeniden hayata dönüyor! İşte formülü

Elektrikli araçlar, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar derken şarj edilen piller hayatın merkezinde. Bugün piyasada yer alan pillerin ise büyük bir kısmı lityum iyon alaşımından meydana geliyor. Ancak bu lityum iyon şarjlı piller bir şarj döngüsüne sahip. Bu döngü sonunda ise pillerin değişmesi gerekiyor. Bilim insanları ise bu bitmiş lityum iyon pilleri yeniden doldurmanın yolunu buldu.

Bilim insanları bitmiş pilleri yeniden doldurmanın yolunu buldu

Lityum iyon piller, kullanım şekli ve pilin yapısına göre 500 ila 1000 döngü arasında bir şarj ömrüne sahip. Ancak bilim insanları bitmiş şarjlı pilleri yeniden doldurmanın yolunu buldu. Araştırmacılar şarj döngüsü bitimi sonrası kullanılamayan piller için özel bir enjeksiyon hazırladı.

Hazırlanan bu enjeksiyon bitmiş lityum iyon pillerin yeniden kullanılmasını sağlıyor. Toyota Ar-Ge laboratuvarında araştırmacılar, lityum naftalin bazlı bir enjeksiyon geliştirdi.

Bitmiş piller yeniden hayata dönüyor! İşte formülü

Bu enjeksiyon sayesinde şarj döngüsünün sonuna gelip bitmiş piller yüzde 80 oranında eski gücüne kavuştu. İlk sonuçlara göre bitmiş piller bu karışım sayesinde en az 100 döngüye kadar yeniden kullanılabiliyor.

Araştırmacılar burada pilin yapısal olarak ne kadar sağlam olduğunun sonucu değiştirebileceğini de hatırlattı. Zira yapısal olarak deforme olmuş piller, bu enjeksiyonla bile yeniden kullanılabilir hale gelemiyor.

Elektrikli otomobillerin pilleri, cep telefonu pillerine göre daha uzun şarj döngülerine sahip olsa da bu kullanıma göre değişiyor. Bu da bitmiş pil için geliştirilen yeniden doldurma enjeksiyonunu daha da önemli hale getiriyor.

Bitmiş lityum iyon pilleri yeniden dolduran enjeksiyon, böylece eski pillerin de yeniden ekonomiye katılmasını sağlayacak. Özellikle batarya değişimi yerine pili yeniden doldurma gibi bir kavram hayatımıza girme ihtimali var.

Her ne kadar biten pilleri bile doldurmanın yolu bulunmuş olsa da, lityum iyon pilleri dikkatli kullanmak önemli. Yeniden şarj edilebilen bu pilleri uzun süre şarjda bırakmamak ve tam bitmeden şarj etmeye başlamak, ömrünü uzatıyor. Yine geceleri telefonu şarja takılı bırakmak da pil sağlığını etkileyen etmenler arasında. Ancak son yıllarda çıkan akıllı telefonlar pil dolduğu zaman akımı keserek pilin zarar görmesini büyük oranda engelliyor.

Benzer Yazılar

Uzay ve Çevre Kirliliği

Bilim 21 saat önce

Uzay ve çevre kirliliği konusu, insan faaliyetlerinin uzay ortamında ve dünya çevresindeki ekosistemlere olan etkilerini inceler. Bu içerikte, uzaydaki kirliliğin çevresel sonuçları ve önlemler üzerinde odaklanılmaktadır.

Uzayda Kozmik Görüntüler: Yılbaşı Ağacı ve Daha Fazlası

Bilim 2 gün önce

Uzayda kozmik görüntüler, yılbaşı ağacı ve diğer ilginç nesnelerle dolu heyecan verici bir içeriği keşfedin. Astronomi harikalarını keşfedin ve evrenin derinliklerindeki gizemleri çözün.

Yapay Zeka ve Büyük Veri ile Dünya’daki 1,5 Milyar Yıllık Biyolojik Evrimin Analizi

Bilim 3 gün önce

Yapay zeka ve büyük veri analiz teknikleri kullanılarak, dünyadaki 1,5 milyar yıllık biyolojik evrimin detaylı bir analizi. Bilimsel veriler ışığında evrimsel süreçlerin incelenmesi.

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.