Küresel çapta milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine sebep olan akciğer kanseriyle mücadelede umut vaat eden bir gelişme yaşanıyor. BioNTech tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez denenen bir mRNA aşısı olan BNT116, akciğer kanseri tedavisinde umut vadeden bir adım olarak öne çıkıyor.
Aşı, vücudun kendi bağışıklık sistemini kanser hücrelerine karşı harekete geçirerek savunma mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor. mRNA teknolojisi sayesinde, bağışıklık sistemi kanser hücrelerine karşı özel bir saldırı planı geliştirebiliyor.
Klinik çalışmaların ilk aşaması, akciğer kanseri teşhisi konmuş farklı evrelerdeki yaklaşık 130 hasta üzerinde gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye gibi 7 ülkede toplam 34 farklı araştırma merkezinde yürütülecek.
Uzmanlar, mRNA aşılarının klasik kemoterapi yöntemlerine göre birçok avantaj sunduğunu belirtiyor. Bu aşılar, sağlıklı hücrelere zarar verme riskini minimize ederken sadece kanser hücrelerini hedef almasıyla ön plana çıkıyor. Ayrıca, kişiye özel olarak tasarlanabilme potansiyeline sahip olması da tedavi sürecinde önemli bir avantaj sağlıyor.
Henüz klinik çalışmaların sonuçları elde edilmemiş olsa da, BNT116 aşısının akciğer kanseri tedavisinde önemli bir dönüm noktası olabileceği umuluyor.
0 Yorum