İklim Çöküşü, beklediğimizden daha yakın olabilir

Bilim insanları, okyanuslarda yaşanabilecek bir fenomenle iklim çöküşünün yaşanacağını ve bunun nelere sebep olacğaını açıkladı.

İklim Çöküşü, beklediğimizden daha yakın olabilir

Science Advances dergisinde yayınlanan son araştırma, Atlantic Meridional Overturning Current (Atlantik Yatay Akıntısı) ya da kısaltılmış adıyla AMOC’un potansiyel çöküşü hakkında alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Peki bu ne anlama geliyor?

Eğer bu akım çökerse, iklim çöküşü yaşanacak ve dünya çapında felakete yol açacak

Yaklaşan iklim çöküşü hakkında uyarı yapan yeni çalışma, Science Advances’te yayınlandı. Bu akım, okyanuslar arasında sıcak ve soğuk suyun nasıl hareket ettiği konusunda önemli bir rol oynuyor ve eğer başarısız olursa, bu, her yerde inanılmaz iklim değişikliklerine yol açabilir.

İklim Çöküşü, beklediğimizden daha yakın olabilir

Araştırmacılar, AMOC’un muhtemel çöküşünü “küresel bir değişim” olarak adlandırıyorlar. Eğer olursa, tropik bölgelerde kavrulacak sıcak hava, Avrupa’nın her yerinde dondurucu sıcaklıklar ve Kuzey Atlantik’te deniz seviyesinin yükselmesi gibi aşırı hava olaylarını göreceğiz.

Yeni bulgular, IPCC’nin (İklim Değişikliği Hükümetler Arası Paneli) bir değerlendirmesinde öne sürüldüğünden daha yakın bir çöküş olduğunu iddia ediyor. İlgili araştırmacılar, bir fark yaratmak için yakında bir şeylerin yapılması gerektiğini savunuyorlar. Aksi takdirde, AMOC’un bu kırılma noktası ve sonrasında çökmesi önümüzdeki 20-30 yıl içinde gerçekleşebilir.

Ancak, araştırmacılar çöküşün gerçekleşeceği özel bir tarih veya zaman çizelgesi belirtmiyorlar. Eğer gerçekleşirse bu, tarım da dahil olmak üzere dünyamızda birçok şeyi değiştirecek. Sıcak suların kuzeye hareket edememesi durumunda, kuzeyden gelen buzun yavaşça daha güneye hareket etmesine izin verebilir.

Bu, buzu İngiltere ve Avrupa’nın bazı bölgelerini kaplamasına ve sıcaklığı bir ila iki derece arasında değiştirmesine izin verebilir. Bu belki de çok büyük bir fark gibi görünmeyebilir, ancak yine de bu küçük farkın kolayca artarak daha fazla değişikliğe yol açabileceği gerçeği de ortada. Bu nedenle, AMOC’un çökmesi korkutucu bir olay olacaktır.

Bazı bilim insanları ise kırılma noktasının en erken 2050’de geçebileceğini savundular. Tarih uzak gibi görünebilir, ancak iklim değişikliğini durdurmak için yapabileceğimiz herhangi bir plan, hem yıllar hem de çok para gerektirecek.

Benzer Yazılar

Derin Uzayda Bir Kuyruklu Gezegen: WASP-69b

Bilim 5 saat önce

WASP-69b, derin uzayda bulunan bir kuyruklu gezegen olup, yıldızına oldukça yakın bir yörüngede dönmektedir. Bu gezegen, yüksek sıcaklık ve basınç koşullarına sahiptir.

Uzay ve Çevre Kirliliği

Bilim 1 gün önce

Uzay ve çevre kirliliği konusu, insan faaliyetlerinin uzay ortamında ve dünya çevresindeki ekosistemlere olan etkilerini inceler. Bu içerikte, uzaydaki kirliliğin çevresel sonuçları ve önlemler üzerinde odaklanılmaktadır.

Uzayda Kozmik Görüntüler: Yılbaşı Ağacı ve Daha Fazlası

Bilim 3 gün önce

Uzayda kozmik görüntüler, yılbaşı ağacı ve diğer ilginç nesnelerle dolu heyecan verici bir içeriği keşfedin. Astronomi harikalarını keşfedin ve evrenin derinliklerindeki gizemleri çözün.

0 Yorum

Yorum Yaz

Bitcoin 3442006₺(3.8%)

Ethereum 121909₺(2.1%)

Tether 35.1₺(-0.3%)

Bnb 24489₺(1%)

Xrp 80.93₺(2.7%)

Solana 6995.56₺(5.5%)

Cardano 32.71₺(2.2%)

Dogecoin 11.82₺(4.7%)

Tron 8.99₺(1.3%)

Chiliz 3.33₺(5.6%)

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.