Migren, şiddetli baş ağrıları ve çeşitli semptomlarla kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Rochester Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, migrenin mekanizmasını çözerek yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Rochester Üniversitesi bilim insanları, migren ağrılarının beyin çevresindeki beyin omurilik sıvısında (CSF) oluşan hareketlenmeler tarafından tetiklendiğini keşfetmiştir. Bu hareketlenme, belirli proteinlerin salınmasına yol açarak sinirlerle etkileşime girerek ağrıya neden olmaktadır.
Yapılan araştırmalar, migren tedavisinde hedef alınabilecek yeni proteinlerin keşfedilmesine olanak sağlamıştır. Bu keşif sayesinde mevcut tedaviler güçlenirken, yeni tedavi hedefleri belirlenebilecektir.
Rochester Üniversitesi Çeviri Nöromedisin Merkezi eş direktörü Maiken Nedergaard, yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, migrenle ilişkili yayılma depolarizasyonu sırasında beyinde salınan proteinlerin artan konsantrasyonlarının merkezi ve periferik sinir sistemi arasındaki etkileşimi tanımlıyoruz,” demiştir.
Migren atağı, kortikal yayılma depresyonu ile ilişkilidir ve beyinde oksijen seviyelerini ve kan akışını etkileyen bir dalga şeklinde yayılır. Araştırmacılar, atak sırasında salınan proteinlerin trigeminal ganglion adı verilen sinir demetine taşındığını göstermiştir.
Araştırmacılar, atak sırasında salınan ve sinir reseptörlerine bağlanan 12 ligand protein belirlemiştir. Bu proteinlerden biri olan kalsitonin gen ilişkili peptit (CGRP) proteini, migreni tedavi etmek için yeni ilaçların hedefi olmuştur.
Bu yeni araştırma, migrenin mekanizmasını çözerek yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Bilim insanları, bu keşiflerin migren tedavisinde devrim yaratabileceğine inanmaktadır.
Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
0 Yorum