Fiber optik iletişim ve artırılmış gerçeklik gibi alanlarda kullanılmak üzere kuantum fiziğine dayanan bir fenomen, üç atom kalınlığında bir mercek geliştirmeyi mümkün kıldı. Bu mercek, ışık dalga boylarını doğrudan geçirme özelliğiyle dikkat çekiyor ve ince yapısıyla büyük potansiyel sunuyor.
Eksiton Teknolojisi ile Lensin İşleyişi
Araştırmacılar, Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi ve ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden oluşan bir ekip tarafından geliştirilen merceğin işleyişi, tungsten disülfid (WS2) adlı yarı iletkenin ince tabakasına konsantrik halkalar kazılarak gerçekleştirildi. Bu teknoloji, gelen dalgaları kırılarak odaklamayı sağlıyor ve belirli dalga boylarında ışığın verimli bir şekilde odaklanmasını sağlayan eksiton adı verilen bir parçacık oluşturuyor.
Merceğin oda sıcaklığında çalıştığı ancak daha düşük sıcaklıklarda daha verimli hale geldiği belirlendi. Halkaların boyutu ve aralarındaki mesafe, merceğin belirli dalga boylarını 1 milimetre uzaklıktaki odaklama yeteneğini gösterdi. Araştırmacılar, eksiton davranışını manipüle ederek merceğin verimliliğini ve yeteneklerini artırmak için gelecekte daha fazla deney yapmayı planlıyorlar.
0 Yorum